Krematoriestiftelsen s.r.
Kremering får endast utföras i ett krematorium som godkänts av Länsstyrelsen.
Krematorieugnen är långt utvecklad och specialbyggd för sitt ändamål. Den förvärms till en hög temperatur före kremeringen. I Sandudds krematorium görs det med naturgas, på andra ställen i Finland med lätt brännolja.
Uppvärmningsbrännaren släcks innan den avlidna i sin kista förs in i ugnen. Man vill inte rikta lågan mot den avlidna utan kistan självantänds i värmen och höjer temperaturen ytterligare.
Endast luft tillförs. Bl.a. detta är en avgörande skillnad mellan kremering och gamla tiders bränning. Den avlidna bränns inte utan kremeras med kista och allt "av sig själv" under en till en och en halv timme.
Kistan har sin viktiga roll och alla krematorier i landet förutsätter att den avlidna hämtas i kista. Kistan garanterar integritetsskydd för den avlidna.
Efter kremeringen får askan svalna innan den förs i ett kärl av rostfritt stål i askberedaren. Där separeras kistans spikar och skruvar från askan som direkt faller in i urnan. Allting sker utan att varken den avlidna eller askan berörs av mänskohand.
Vid kremeringen är det i princip fråga om samma oxideringsprocess som vid jordbegravning; den sker bara mycket snabbare. Den organiska materien förbrinner och återgår i naturens kretslopp. Kvar blir de oorganiska beståndsdelarna från skelettet.
Krematoriestiftelsen
Arkitekt Bertel Liljeqvist ritade Sandudds krematoriebyggnad i stilren s.k. 1920-tals klassicism. Det finns idag två begravningskapell i huset: ett stort och ett nytt litet. Båda är öppna för begravningar enligt alla trosbekännelser liksom för konfessionslösa. Det går även att ordna en minnesstund baserad enbart på musik.
Krematoriestiftelsen s.r.
Om urnan skall begravas i jord bör den vara av ett förgängligt material.
Vaktmästaren ber de anhöriga om en kvittering. Man måste vara beredd på att kunna styrka sin identitet.